Italiaanse wijnstreek Puglia

Puglia staat bekend om zijn enorme druiven en is een productief Italiaans wijngebied dat vaak uit het gebied wordt verscheept om te worden gemengd met andere wijnen uit de andere gebieden. Er zijn echter enkele uitzonderlijke wijnen te vinden in de hak van Italië.

Wat is de ligging van de wijnstreek Puglia?

Puglia, ook bekend als Apulië, is een uitgestrekt, smal gebied dat de hak vormt van de laars van Zuid-Italië. Het ligt in het zuiden van het land. Puglia is een belangrijke producent van zowel wijndruiven als tafeldruiven, en het is ook een belangrijke producent van olijfolie. De naam is afgeleid van het Latijnse woord a-pulvia, wat ‘gebrek aan regen’ betekent. Met zijn zonnige, warme mediterrane klimaat, koele bries uit de Adriatische Zee en vruchtbare kalksteenbodem is dit terroir beïnvloed door het terroir. Het wijngebied van Puglia is verdeeld in drie subregio’s. Het is mogelijk om het wijngebied van Puglia op te delen in drie subregio’s: Foggia in het noorden, Bari en Taranto in het centrum, en Brindisi en Lecce in het zuiden.

Puglia is, samen met Sicilië, de op een na grootste wijnproducerende regio in Italië na de Veneto. Het deel van Puglia wordt voornamelijk bevolkt door druiventelers in plaats van wijnproducenten. Er zijn echter enkele wijnmakers in Puglia die in kleinere hoeveelheden wijnen van hoge kwaliteit produceren. Naast druiven is Puglia verantwoordelijk voor 40% van alle Italiaanse olijfolie.

Italiaanse wijnstreek Puglia

Puglia is de thuisbasis van zes verschillende soorten rode wijndruiven.

Sangiovese is de meest aangeplante druif in Puglia en wordt vaak in bulk gekocht voor gemengde wijnen.Deze druivensoort wordt gebruikt in de DOC’s Primitivo di Manduria en Gioia del Colle productie. In Puglia is het de derde meest aangeplante druivensoort. Het gebruik van Primitivo-druiven produceert grote, jamachtige en rustieke wijnen in stijl, met een hoog alcoholgehalte, stevige tannines en een zoete afdronk in de mond.

Negroamaro-druiven zijn een donkere, tanninerijke variëteit die wordt verbouwd op het schiereiland Salento en wordt gebruikt bij de productie van de DOC’s Salice Salentino (waar ze vaak worden gemengd met Malvasia Nera) en Brindisi (waar ze vaak worden gemengd met Malvasia Nera). Van deze rode druif worden ook rosés gemaakt, in Italië Rosatos genoemd.

Het staat ook bekend als Uva di Troia en wordt gebruikt om hartige wijnen te maken, zoals Castel del Monte Nero di Troia Riserva DOCG, dat van de druif wordt gemaakt.

Het is een rode druif die wordt gebruikt om zowel rode als roséwijnen te maken, zoals de Castel del Monte Bombino Nero Rosato DOCG, die van de druif wordt geproduceerd.

Wijnmakers in Abruzzo gebruiken de Montepulciano-druif, die een paarse schil heeft en wordt gebruikt om de Montepulciano d’Abruzzo DOCG te maken, een droge rode wijn die tot 15% Sangiovese kan bevatten.

In de regio Puglia zijn er vier witte wijndruiven.

Trebbiano Toscano is een hoogproductieve, zure witte druif die vaak in bulk wordt verkocht om gemengde wijnen te produceren, zoals generieke vino Bianco (witte wijn uit Toscane).

Hoewel Chardonnay geen inheemse Italiaanse druif is, wordt hij vanwege de grote internationale vraag naar de wijn in Puglia verbouwd voor bulkdistributie.

Met een neutrale smaak en een hoge opbrengst is Bombino Bianco een uitstekende witte druivensoort voor gebruik in wijnbereidingsmelanges.

Verdeca is een witte druivensoort waarvan wordt gedacht dat deze afkomstig is uit de Zuid-Italiaanse regio van het land. Wijnen gemaakt van deze druif zijn te vinden in de San Severo DOC en worden meestal gemengd met Bombino Bianco en Trebbiano.

Puglia is een regio in Italië

In het landschap van Puglia liggen prachtige kleine stadjes in witte tinten, de regio in de hak van de laars van Italië die unieke architectuur herbergt, zoals de kegelvormige Trulli van Alberobello en de extravagante barok van Lecce.

De steden, die rijk zijn aan kerken en paleizen, verborgen pleinen en kronkelende steegjes, markten en slow food trattoria’s, zijn een hoogtepunt van elk bezoek aan de regio en een reden om uw aandacht af te leiden van de eindeloze kustgebieden van de regio.

Het bezoeken van kathedralen en kastelen kan zelfs worden gecombineerd met een duik in de zee, die in sommige steden vaak op slechts een steenworp afstand van het historische centrum ligt.

Wanneer moet je Puglia bezoeken?

Juni en september zijn de meest aangename maanden om Puglia te bezoeken vanwege het warme weer en de kleinere drukte.

Hoewel het tijdens deze maanden warm, zonnig en levendig zal zijn (vooral op de stranden), zal het ook duurder zijn vanwege het grote aantal bezoekers.

In mei en oktober kan het water warm genoeg zijn om te zwemmen. Een paar dagen regen, een paar bewolkte middagen, maar verder was het warm en zonnig in het midden van de jaren twintig, met voldoende tijd om te zwemmen en te zonnebaden tijdens onze twee weken durende roadtrip door de Midwest afgelopen mei.

Bron: Scolare